Domowe wędliny – Robert Winckiewicz.
Domowe wędliny to książka autorstwa Roberta Winckiewicza, autora bloga Wyrobydomowe . To blog na który zaglądam zawsze gdy poszukuję przepisów lub inwencji na przerobienia mięsa na jakąś domową wędlinę.
Autor w tej książce przekonuje nas, że robienie wędlin w domu może być proste i przyjemne i szczerze po przeczytaniu tej książki mu wierzę, bo ciągle widzę siebie jak bałam się zabrać za zrobienie pierwszej kiełbasy, białej. Bałam się, że nie dam rady, ale okazało się to być bardzo proste i teraz mogłabym ją robić codziennie ;) tak więc też pewnie jest z szynkami,baleronami czy dobrą domową kiełbasą. Tak naprawdę to czego potrzebujemy to dobre mięso, przyprawy i czas !
Ale wróćmy do książki – we wstępie znajdziemy porady od czego zacząć ? czyli co nam będzie potrzebne, jak kupować mięso, jak je przygotować, mamy też wytłumaczone o co chodzi z klasami mięsa.
Dowiadujemy się wszystkiego o osłonkach i przechodzimy do informacji jak wędzić, czym wędzić, gdzie wędzić – czyli jak wybrać wędzarnię.
A potem przychodzi czas na przepisy .. o nie, jeszcze trochę wiedzy jak zrobić domową wędzonkę, czyli jak przygotować mięso, jak peklować, jak zrobić solankę, jak formować i wiązać mięso na wędzonkę, jak osuszać i jak wędzić, co to obróbka termiczna i jak chłodzić. Jeszcze rozdział o tym jak zrobić dobrą domową kiełbasę.
A potem już przepisy na takie pyszności jak :
szynkę tylną wędzoną gotowaną, baleron wędzony parzony, boczek wędzony na zimno, polędwiczki wieprzowe pieczone, słonina paprykowana wędzona czy półgęsek a potem kiełbasy kiełbasa szynkowa wieprzowa, krakowska podsuszana, myśliwska czy frankfurterki ?
Czytasz i czytasz i coraz bardziej chcesz zacząć robić swoje własne domowe wędliny.
Ja, książkę polecam bo jest przystępnie napisana i wszystko jest dokładnie opisane.
Domowe wędliny
Robert Winckiewicz
stron 192
cena 29,99
Wydawnictwo Oleksiejuk
Dziękuję za dostarczenie książki do recenzji.
Dziękuję bardzo za recenzję!
Właśnie o to mi chodziło, aby każdy mógł i po przeczytaniu miał jeszcze większą chęć na zrobienie własnej, domowej kiełbaski lub innego wyroby.
Czuj dym
Robert
Gdzie mogę kupić te książkę w tej cenie?
oj, tego nie wiem – musisz szukać
pozdrawiam