Dynia na ostro

W sobotę byłam wraz z dziećmi i Babcią na Starym Kleparzu w Krakowie. Dla tych co miejsca nie znają powiem tylko, że to mój ulubiony plac z warzywami, owocami i innymi dobrami.

Przeszliśmy się nie po to aby kupować, ale żeby zahaczyć o tą atmosferę miejsca, popatrzeć na te wszystkie cuda na stoiskach.

Była żurawina, pigwa, resztki śliwek, małe śliczne białe kapusty i dynie. Padło jednak na dynię, nie potrafiłam się oprzeć . Kupiłam nieduży kawałek.

A wczoraj z niej przygotowałam dynię na ostro dla dorosłych czyli dynię obrałam ze skóry, wyjęłam pestki, pokroiłam w plastry. W miseczce wymieszałam oliwę z rozgniecionym w moździerzu kminem rzymskim, czosnkiem oraz łyżką curry madras. Polałam mieszanką dynię i wstawiłam do piekarnika aż będzie miękka i lekko przy brązowiona.

Była pyszna słodko – ostra.

Polecam :)

Dodaj komentarz