Gessler we Francuskim

Gessler we Francuskim to restauracja Adama Gesslera w Krakowie w jednym z najstarszych krakowskich hoteli. Restauracja działa pod szyldem Adama Gesslera chyba od 3 lat bodajże, ja dopiero teraz dzięki akcji Groupona – Tydzień restauracji miałam możliwość się do niej wybrać.

Wszystko zaczęło się od rezerwacji, zadzwoniłam rano o koło 10:30 poprosiłam o rezerwację stolika i okazało się że podano mi zły nr, ale Pani po dłuższej dyskusji ze mną powiedziała że będzie miła i mnie przełączy, próbowała przekazać słuchawkę i tu „zonk” pani przyjmująca rezerwację to tylko pani kasjerka a ona pracuję od 11, ok, zadzwoniłam o 11:15 na co Pani mnie poinformowała, że powinnam zamówić stolik co najmniej 24 godziny przed przybyciem. Hmm.. ale koniec, końców Pani przyjęła moją rezerwację.

Gessler

Przybyliśmy z J. o godzinie 17.00 w sali restauracji zajęty tylko 1 stolik i to malutki i dwie sale świecące pustkami.  Poinformowaliśmy pana kelnera, że mamy rezerwację na co Pan wskazał nam pustą salę i zaprosił do wyboru miejsca, wybraliśmy stolik schowany za drzwiami w cichym i spokojnym miejscu ;).

Muzyczka przygrywała nam bardzo fajna, stonowana, a my przyglądaliśmy się wystrojowi lokalu. Obdrapane ściany, ale wiem, że ten pomysł p. Gesslera wynikł w trakcie remontu, gdy z pod starej farby zaczęły wychodzić inne kolory które na przestrzeni lat były zamalowywane przez kolejne warstwy farb. Dla mnie bardzo ok, ale pod warunkiem, że się to wie. Mój J. przyjął tą wersję, ale nie do końca ją przyjmuję że tak powinno być. Gdzieniegdzie na ścianach wiszące czerwone kwiatki lekko niestety przyklapnięte. Ogólne wrażenie niezbyt czyste wnętrze, chyba że zakładamy że remont cały czas trwa ;)

gessler2

Nim przejdziemy do jedzenia to jeszcze trzy słowa o tym co zastaliśmy na stole i co podbiło moje serce czyli stara zastawa z hotelu Francuskiego, stare sztućce wypolerowane. Fajnie, że nie wyrzucono ich a wykorzystuje się je na dal . To wg mnie zdecydowany plus, który dodaje uroku.

gessler

Ale wróćmy do jedzenia.

Zamówiliśmy zupę cebulową z grzankami i barszcz czerwony z krokietem i tu zaczęło się show jednego aktora ..ups jednego kelnera ;) . Czyli podanie głębokich talerzy, potem pan przyjechał z wózkiem a na nim były dwie wazy, moje grzanki i krokiet J. Pan z wazy nalał mi zupę cebulową na talerz, posypał grzankami.

zupa francuska Gessler

J. dostał krokieta ( bardzo smaczny, świeżo przygotowany ) i barszcz w małej miseczce z uszkami, barszcz też został przelany z większej wazy.

gessler5Zupa cebulowa no szczerze mówiąc mało cebulowa w smaku a szkoda, bo pływająca w niej cebula mogła zrobić swoje ;)

Potem zamówiliśmy ja kaczkę pieczoną z jabłkami a J. królika w sosie musztardowym z kluseczkami.

Tym razem ze stołem zastawionym naszymi obiadami przybył pan kelner oraz pan kucharz, pan kucharz zajął się krojeniem mojej kaczki

obiad Gessler we FrancuskimPanowie podgrzewali część naszego jedzenia, część już przyjechała ciepła, a potem rozkładali na nasze talerze.

Noga z kaczki bardzo smaczna nie przesuszona pyszna jabłka z majerankiem, pyszne jabłka na ciepło jako dodatek.  Niestety ziemniaki chłodne, a kapusta czerwona bez jakiegokolwiek smaku.

gessler7

Królik był letni, sos musztardowy bardzo delikatny w smaku, kluski i warzywa ( seler i jabłka w plastrach pyszne !) .

A deser przyjechały na kolejny stole i były to trzy ciasta do wyboru ciasto czekoladowe z gruszką – mega czekoladowe, tort szwarcwaldzki dobry nie za słodki, aczkolwiek mi brakowało większej ilości wiśni, oraz sernik które nie próbowaliśmy. J. wypił kawę ja skończyłam mój kieliszek wina i tak obiad dobiegł końca.

gessler8Warto było odwiedzić to miejsce, aby przekonać się co możemy tam zjeść, czy wrócimy jeszcze raz .. nie wiem .. może na lunch za 20 zł .

A i jeszcze jedno nie piszę o cenach my byliśmy na podstawie Groupona, ale ceny z karty wg mnie zdecydowanie za wysokie w stosunku do podawanych dań.

Info o akcji Groupon : 

Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji. Jego twarzą  został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef.  Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj!

 

 

 

 

 

6 myśli na temat “Gessler we Francuskim

  1. Z przyjemnością przeczytałam Twoją relację – mnie zawsze w restauracjach tego typu śmieszy ten „teatr jednego kelnera” i pompa… wolę treść niż formę, smaczne jedzenie jest dla mnie smaczniejsze i zwykle bardziej gorące bez przesadzonych ceregieli :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.