Pyszny przepis na letni obiad. Zapraszam !
Gołąbki w liściach boćwiny to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie.
Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam.
Gołąbki w liściach boćwiny
- liście boćwiny zielone
- udka z kurczaka bez skóry i kości
- 250 ml maślanki
- 2 łyżki zielonego curry
- 10 szparagów zielonych ( bez twardych końcówek )
- 10 plastrów boczku wędzonego surowego
- pieprz, sól, płatki chili
Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą liście i odcinamy twarde końcówki.
Na każdym liściu układamy kawałek kurczaka wraz odrobiną maślanki, na to kładziemy zielonego szparaga ukrojonego tak aby nie wystawał zarulon ( najważniejsza jest główka szparaga ) i posypujemy delikatnie pieprzem i chili. Zawijamy w rulonik, rulonik” związujemy” plasterkiem boczku.
Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C.
Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami.

Obiad był pyszny !
Witam, chodzi o liście botwiny czy boćwiny, bo to dwie różne rośliny. Botwina to młode buraczki korzenne o boćwina to burak liściowy. W co zawinięto gołąbki? Chcę skorzystać z przepisu.
Elżbieta
Witaj, tak to jest jak sie przepisem szybko podzielić :) liście były boćwiny . Pozdrawiam serdecznie