Gulasz jesienny, to trochę inny gulasz niż te przez nas znane, pełne mięsa, tłuszczu.
Dzisiaj delikatniejszy, bardziej dietetyczny, ale uwierzcie mi przepyszny. Mój J. już zażądał powtórki ! Tak, więc jak najszybciej wpisuję przepis żeby nie zapomnieć co tam dodałam:)
Gulasz jesienny
- 6 x górna część udka z kurczaka ( bez skóry i kości )
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka ciecierzycy
- 12 daktyli suszonych z Piątnica.net
- 0,5 kg dyni
- 1 jabłko winne ( u mnie łąckie )
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- liście jarmużu ( garść )
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka raz el hanout ( mieszanka przypraw arabskich- ogólny skład Curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie )
Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w grubą kostkę. Daktyle przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Udka z kurczaka pokroić w paski. Gdy cebula i czosnek lekko się podsmażą dodać kurczaka, dodać wywar i zamieszać, po chwili dodać dynię, jabłko i daktyle. Zamieszać, doprawić przyprawami. Zamieszać, przykryć pokrywką i dusić przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ciecierzycę z puszki oraz jarmuż ( liście oberwać z łodyg i porwać na mniejsze kawałki ). Zamieszać przykryć i dusić jeszcze przez ok. 20 minut. Jeśli za bardzo nam wszystko odparuje możemy dodać trochę wody lub wywaru.
Bardzo fajny gulasz, podoba mi się to, że jest w nim dużo warzyw. Ciekawi mnie dodatek daktyli. Pozdrawiam :)
Witaj, daktyle nadały lekko słodkiego smaku :)
pozdrawiam !
Rewlacja!!! Tylko u mnie bez jarmuża, ale pak choi też się ładnie komponuje. Dziękuję za przepis :)