Hummus uwielbiam i stanowczo za rzadko go robię, tym razem zrobiłam go z dodatkiem oleju z nasion konopi.
Olej nasion konopi siewnych, ma fajny orzechowy smak, zielony kolor i jest super zdrowy, pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie.
A hummus jest tak prosty do zrobienia, potrzebujemy tylko blender. Hummus możemy jeść z pieczywem lub łyżeczką jak nikt nie widzi ;) uwaga jest pyszny !
Hummus z olejem konopnym i czarnuszką
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki oleju z nasion konopi
1 łyżka nasion sezamu
1 ząbek czosnku
1 łyżka nasion czarnuszki
Odcedzamy ciecierzycę wsypujemy do blendera, dodajemy obrany ząbek czosnku, dodajemy olej i sezam i miksujemy blenderem na gładką masę.
Podajemy posypany czarnuszką i ew. zieloną cebulką.
Witam wygląda to bardzo pysznie. Sam hummus widzę, że został zrobiony poprawnie. Jednak nasiona konopii ciekawe, czy ma się fazę po zjedzeniu tego. No nic trzeba będzie spróbować pozdrawiam.