Jajka faszerowane i panierowane

Jajka faszerowane i panierowane ulubione mojej córki na Wielkanoc. U nas w rodzinie robi je Ola na święta, a tym razem pokusiłam się i ja, lekko zmieniłam farsz. Karolina powiedziała, że były pyszne.

jajka

Jajka faszerowane i panierowane 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • łyżka świeżo pokrojonych liści pietruszki
  • sól z pieprzem Kamis
  • masło
  • tarta bułka

 

Ostudzone jajka kroimy na pół ostrym nożem, wyciągamy delikatnie łyżeczką białko z żółtkiem. Pieczarki obieramy i drobno kroimy, cebulę kroimy w drobną kostkę, boczek również. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy boczek z cebulą i pieczarkami. Studzimy. Mieszamy jajka z pieczarkami i porządnie miksujemy na pastę wraz z pietruszką, doprawiamy. Delikatnie łyżeczką nadziewamy masą skorupki jajek. Na talerzyku wysypujemy tartą bułkę, delikatnie panierujemy jajka od strony farszu. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nich jajka.

jajka faszerowane

Podajemy zimne lub gorące.

 

 

Jedna myśl na temat “Jajka faszerowane i panierowane

Możliwość komentowania jest wyłączona.