Jarmuż to warzywo, które rosło przez kilka lat na naszych grządkach, ale przyznaje się jakoś mnie do siebie nie przekonywało. A tu proszę roślinka już nie rośnie na grządce a ja kupiłam na placu liście i zrobiłam z nich pyszny dodatek do drugiego dania.
Jarmuż duszony
- kilka liści jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki wody
Liście jarmużu umyłam, poodrywałam zielone części liści i drobrno porwałam palcami. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem wrzuciłam liście i wszystko razem poddusiłam z 2 łyżkami wody, doprawiłam solą i pieprzem.
Szczerze mówiąc było to pyszne !
Muszę się rozejrzeć na bazarku za jarmużem, bo nigdy nie jadłam :)
polecam :)
A ja nigdy nie spotkałam jarmużu! Chętnie bym przetestowała!