Kalafior zapiekany

Kalafiora lubię z bułeczką przyrumienioną na masełku, ale tym razem zrobiłam inaczej, całkiem inaczej.

Kalafior zapiekany

  • kalafior 1 szt
  • boczek wędzony 4 plasterki pokrojone w kostkę.
  • czosnek 2 ząbki / obrany i pokrojony drobno /
  • cebula 1 szt /obrana drobno pokrojona /
  • papryczka chili 1/2 szt / skruszona/
  • pieprz świeżo zmielony
  • camembert 1 szt  / pokrojony w plastry/
  • żółty ser 2 plasterki / pokrojony w plastry/
  • olej 1 łyżka
  • tymianek suszony do posypania

 

Ugotowałam kalafiora i już miałam go podać samego, jak wpadł mi do głowy pomysł.

Na rozgrzany olej wrzuciłam pokruszoną papryczkę chili lekko ją obsmażyłam, dorzuciłam boczek wędzony i podsmażyłam, dodałam cebulę i czosnek wszystko razem przesmażyłam, dorzuciłam kalafiora, wymieszałam, zamieszałam. Przełożyłam do formy do zapiekania na górze poukładałam plasterki serów i włożyłam na 5 minut do piekarnika.

Kolacja była pyszna!