Kanapeczki z serem kozim i zielonym hummusem

Kanapeczki z serem kozim i zielonym hummusem przygotowałam w związku z konkursem Merci Chef, który właśnie dobiega końca. Jak to ostatnio u mnie bywa wszystko jest na ostatnią chwilę… niestety. 

kanapeczki z serem kozim i zielonym humusem

Kanapeczki wyszły przepyszne i już mam na nie zamówienie od mojej rodziny na powtórkę .. hmm może w Sylwestra ? 

Kanapeczki z serem kozim i zielonym humusem

  • pumpernikiel
  • 0,5 opakowania sera koziego do smarowania Merci Chef
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 0,5 puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Z kromek pumpernikla wyciąć kółka kieliszkiem. Ser kozi wymieszać z pieprzem do smaku. Odstawić. Natkę z pietruszki opłukać, oszuszyć ręcznikiem papierowym. Do blendera wsypać odsączoną ciecierzycę dodać obrany czosnek i orzechy włoskie. Zmiksować na prawie jednolitą masę ( ja lubię jak liście pietruszki są lekko wyczuwalne), doprawić pieprzem i solą do smaku.
Łyżeczką nakładać masę z sera koziego na kółeczko pumpernikla, potem na kolejne kółko nałożyć hummus. Całość złożyć tak aby powstały kanapeczki piętrowe jak na zdjęciu.

kanapeczki z pumpernikla

Kanapeczki są pysznym pomysłem na spotkania ze znajomymi lub jako zdrowa przekąska w czasie oglądania filmu.

Smacznego !

2 myśli na temat “Kanapeczki z serem kozim i zielonym hummusem

Dodaj komentarz