Kilka lat temu Ola Lazar wydała książkę o keksach słodkich i słonych ( moją ktoś pożyczył i od tej pory bazuję na własnym przepisie, ale jak ten ktoś to czyta to proszę o zwrot) i wpadłam w keksy po uszy i jak tylko mam chwilę taki robię.
Robi się go szybko i smakuje wspaniale, my uwielbiamy na ciepło, ale na zimno też jest pyszny. Różne dodatki do nich dodaję takie jak oliwki, przesmażoną cebulę i czosnek, suszone pomidory, sery różne.
Gdy jeszcze jesiennie było za oknem na sobotnie śniadanie zrobiłam keks wytrawny.
Keks wytrawny
- 4 jajka
- mąka pełnoziarnista ok. 25 dkg
- pół szklanki oliwy
- kilka łyżek mleka
- żółty ser pokrojony w kostkę
- łyżeczka proszku do pieczenia
- suszone pomidory 2 sztuki
- ( czasami dodaję oliwki, cebulę, czosnek itp )
Jajka wymieszać z oliwą, mlekiem i mąką, dodać proszek do pieczenia, suszone pomidory a na samym końcu ser. Przelać wszystko do foremki keksowej ( u mnie silikonowa). Piec w 180 C przez około 30 – 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy keks jest upieczony. Najlepszy jest na ciepło.
( zdjęcie lekko rozjechanego keksa – bo ciepły wyjęty z foremki).