Przetwarzasz zioła na zimę ?
Koperek i natka pietruszki – mrożenie.
Koperek i natkę pietruszki mrożę od kilku lat właśnie pod koniec lata, na początku września, wtedy wg mnie jest najlepsza.
Ostatnio kupiłam po 3 pęczki i jedna z Pań stojących za mną zapytała a co Pani z tym zrobi. A ja na to, że zamrożę. A jak ? A po co ?
A jak bardzo prosto.
Czyli koperek i pietruszkę myję dokładnie z ewentualnego piasku, brudu wszystkie listeczki, osuszam.
Koperek kroję ale nie bardzo drobno, wkładam do torebki i do zamrażarki.
Pietruszki listeczki obrywam z gałązek i nie kroję, wolę mieć możliwość ewentualnego pokrojenia listków jak już je rozmrożę w zimie.
Do czego używam – do zup przede wszystkim… ale wykorzystuje i do past do chleba i do drugich dań, czyli tak jak w lecie :)
Proste prosta, a tanie i zdrowe niż chemiczne w zimie kupowane :)
No proszę. Bardzo fajny i spryty patent na to, jak przywrócić smak lata w zimnie. Fajnie, że napisała Pani ten post. Dzięki temu myślę, że nie tylko ja, ale także inni przypomną sobie, że warto być przezornym niż później tracić i faszerować się chemią. Muszę się pochwalić, że jagody i truskawki mam już w swojej zamrażalce! :)
No to ja jestem jeszcze „w lesie”… zieleniny jeszcze nie mroziłam… muszę nadgonić:)
no, to już najwyższy czas :)