Kulinarna podróż zmysłów – Joseph Seeletso – książka na niedzielę

Kulinarna podróż zmysłów od kawy do Bałtyku to książka autorstwa Józka czyli jednego z byłych jurorów Top Chef’a. Czemu piszę Józka, bo pamiętam początki Josepha w Dzień dobry TVN, gdzie p. Dorota Wellman zawsze tak się do niego zwracała i tak mi już zostało. Pamiętam, go z pierwszych programów gdzie łamaną polszczyzną przekonywał czasami do szalonych przepisów. Potem nagle pojawił się w Top Chefie i wszyscy byli zdziwieni kto to jest, a teraz przyszedł czas na jego książkę.  Zatem przejdźmy do książki. 

 

Joseph Seleletso

 

Z okładki uśmiecha się Józek z talerzem samych zielonych pyszności, książka zaczyna się od wstępu, potem jest rozdział o śniadaniach a w nim np. pasta z makreli z dodatkiem rodzynek i chrzanu – takie nie robiłam, ale zrobię bo jak dla mnie brzmi pysznie.

kulinarna podróż zmysłów

Potem jest ukochane danie śniadaniowe autora czyli .. owsianka, ja się na śniadanie dalej nie mogę do niej przekonać. Potem rozdział z zupami, pyszne i proste. Rozdział o przystawkach zaczyna się od faszerowanej cukinii z serem kozim z dodatkiem sałatki ze śliwek ze szczypiorkiem. Połączenie śliwek ze szczypiorkiem powiedziecie zadziwiające .. dla mnie również. Niech tylko pojawią się w przyszłym roku śliwki i zrobię taką :)

W dalszej części książki jest też przepis na kuropatwę czerwoną, na królika faszerowanego ..bananami – tu nie wiem czy się odważę przygotować to danie ;). Każde z trudniejszych dań jest dokładnie pokazane zdjęciami jak je wykonać. 

jozek2

 

Są piersi kacze z kaszą orkiszową i pieczonymi burakami – czyli danie typowo polskie, jest przepis na suma afrykańskiego z passiflorą i wiele innych dań, ale powiem wam jeszcze o jednym o lodowym nugacie z serem pleśniowym .. oj moje to smaki. 

jozek4

Jak widzicie rozpisałam się wymieniając Wam przepisy wymienione w tej książce. Ale książka zachęca przepisami, zdjęciami do tego żeby ją wertować tam i z powrotem a potem rzucić się do garów i gotować.

Sposób napisania tej książki przekonuje mnie prawie do każdego z dań w niej zawartych, żeby je wykonać już teraz lub za kilka dni. Pewnie też dojdę do tego że królika można faszerować bananami. 

Jeśli tylko będziecie mieć możliwość sięgnąć po Kulinarną podróż zmysłów – sięgnijcie, wg mnie warto poznać kuchnię Józka.

 

Wydawnictwo Świat Książki, 2014 

stron 238

cena: 39,90 

oprawa miękka,