Kurczak pieczony z jabłkami, rozmarynem i majerankiem

Kurczak pieczony gości u nas na stole bardzo często, prosty szybki obiad do zrobienia z gatunków tych co robi się sam, i prawie tak jest w tym przypadku. Przygotowanie wszystkiego zajmuje 10 może 15 minut, potem pieczenie,a ty masz czas na inne rzeczy, wyciągasz z piekarnika pysznego kurczaka. Obiad marzenie ..

kurczak pieczony

Kurczak pieczony z jabłkami, rozmarynem i majerankiem

  • 1 kurczak ( ok. 1,80 kg )
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ( ok. 1 łyżki) , pieprz do smaku

Kurczak umyć pod zimną wodą, osuszyć. Czosnek obrać i zmiksować z oliwą, majerankiem i rozmarynem, doprawić dużą ilością soli, oraz pieprzem do smaku. Pod skórę kurczaka na piersiach włożyć czosnek i posmarować go również na skórze. Jabłko umyć pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i włożyć do środka kurczaka, zawiązać nogi. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 220 C piec prze 40 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez półtorej godziny. Podawać gorącego, u nas dodatkiem były pieczone ziemniaki, z cebulę, rozmarynem i jabłkiem.

Kurczak pieczony

smacznego !