Co zrobić z nóżkami z kurczaka w niedzielne poświąteczne przedpołudnie. Trzeba zajrzeć na durszlak – hmm .. nic takiego co by mnie skusiło, ale imbir .. mniam, dobra to damy imbir, dżem brzoskwiniowy 2 łyżki, sos sojowy, masła kawałek, morele suszone, trochę oliwy – zagotowałam, pozwoliłam chwilę odparować.
Do rękawa z Betterware wsadziłam 5 nóg z kurczaka zalałam tym sosem i wstawiłam do piekarnika. Po półtorej godzinie rękaw został rozcięty i zapach ah mniam, mniam.
Dzieci na wstępie powiedziały nie .. nie, nie, a potem a jest jeszcze ?
Kurczak po duszeniu w tym rękawie wyszedł mięciutki, rozpływający się. Niebo w gębie :) Polecam serdecznie :)
Kurczak w rękawie pieczony
- Imbir obrany pokrojony w słupki około 5 cm
- Sos sojowy 2 – 3 łyżki
- Dżem brzoskwiniowy 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- Morele suszone – garść pokrojonych w kawałeczki
- Oliwa – max 5 łyżek
- woda – ok 5 łyżek
Wszystko dać do garnuszka pogotować chwilę, odparować zalać kurczaka i dalej postępować tak jak na początku notki.
Do tego był ryż z mieszanką warzywną przesmażony z czosnkiem.
Smacznego :)