Kurczak w rękawie pieczony

Co zrobić z nóżkami z kurczaka w niedzielne poświąteczne przedpołudnie. Trzeba zajrzeć na durszlak – hmm .. nic takiego co by mnie skusiło, ale imbir .. mniam, dobra to damy imbir, dżem brzoskwiniowy 2 łyżki, sos sojowy, masła kawałek, morele suszone, trochę oliwy – zagotowałam, pozwoliłam chwilę odparować.

Do rękawa z Betterware wsadziłam 5 nóg z kurczaka zalałam tym sosem i wstawiłam do piekarnika. Po półtorej godzinie rękaw został rozcięty i zapach ah mniam, mniam.

Dzieci na wstępie powiedziały nie .. nie, nie, a potem a jest jeszcze ?

Kurczak po duszeniu w tym rękawie wyszedł mięciutki, rozpływający się. Niebo w gębie :) Polecam serdecznie :)

Kurczak w rękawie pieczony

  • Imbir obrany pokrojony w słupki około 5 cm
  • Sos sojowy 2 – 3 łyżki
  • Dżem brzoskwiniowy 2 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
  • Morele suszone – garść pokrojonych w kawałeczki
  • Oliwa – max 5 łyżek
  • woda – ok  5 łyżek

Wszystko dać do garnuszka pogotować chwilę, odparować zalać kurczaka i dalej postępować tak jak na początku notki.

Do tego był ryż z mieszanką warzywną przesmażony z czosnkiem.

Smacznego :)