Kuskus ze szparagami i kurczakiem pojawił się ostatnio na moim stole, szczerze to był fajny pomysł. Pomysł prosty, szybki w przygotowaniu, smaczny i zdrowy !
Kuskus ze szparagami i kurczakiem
- 1/2 kubka kuskusu
- kilka szparagów ( u mnie zielone )
- 10 dkg piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 daktyle
- 1/2 cebuli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego obrany i pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę, po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i po chwili złamane na pół szparagi, dodajemy przekrojone na pół daktyle, podlewamy 2 łyżkami wody, zamykamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 5-7 minut. Kurczak się udusi, szparagi dojdą.
Do kuskusu dodajemy wszystko z patelni, mieszamy dodajemy oliwę i pakujemy do pudełeczka do pracy, doprawiamy pieprzem.
A w pracy mamy pyszny obiad !
Wspaniały pomysł na zdrowy i domowy lunch do wzięcia. Szczególe, że jak się dzisiaj dowiedziałam sklepy i restauracje nagminnie oszukują klientów (dane maj 2015)
Pomysł na danie – faktycznie – bardzo ciekawy :) Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłem szparagów. Jakoś moja mama nigdy ich nie przyrządzała, a sam najczęściej gotuję znane mi dania. Z racji tego, że szparagi już w sklepach się pojawiają, pokuszę się o przygotowanie tego kuskus ;) pozdrawiam
powodzenia, pozdrawiam !