Oj, chwilami potrzebujemy polepszacza humoru, albo szybkiej kolacji i tak też było kilka dni temu. Zimno za oknem, wracałam z pracy z włączonym ogrzewaniem (!) coś bym ciepłego zjadła a w domu pustka. Szybko więc wstawiłam wodę na makaron i popełniłam takie oto danie.
Makaron z sosem śmietanowym i groszkiem
- makaron spaghetti
- boczek wędzony kilkanaście plasterków
- 1/2 szklanki groszku zielonego
- czosnek dwa ząbki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- ser mascarpone
Makaron ugotowałam al dente. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam czosnek (obrany i przeciśnięty przez praskę ) – kocham ten zapach. Po minutce dorzuciłam boczek w kosteczkę skrojony. Podsmażyłam wszystko aż boczek się przyrumienił, dorzuciłam groszek zielony, pomieszałam i dodałam ser mascarpone ( Iszy raz w życiu do sosu do makaronu ) – wymieszałam wszystko. Doprawiłam solą i pieprzem. Do tego sosu dodałam ugotowany i odcedzony makaron wraz z jedną łyżką wody z ugotowanego makaronu. Wymieszałam, nałożyłam na talerze i .. znikło :)
Dobre było !
Polecamy
