Marchewka Bistro – to nowootwarte miejsce kulturalno – kulinarne na mapie Krakowa.. a tak naprawdę Nowej Huty.
Marchewka bistro rozpoczęło działalność w piątek 12.06 hucznym przecięciem wstęgi i przywitaniem pierwszych gości.
A czekały na nas pyszności na stołach przygotowane przez Kucharzy pod wodzą Jerzego Poznańskiego, który sam o sobie mówi, że jest samozwańczym następcą XVII-wiecznego mistrza kuchni Stanisława Czernieckiego.
Był przepyszny gulasz, tarta czy sery i wędliny do wyboru. Był przepyszny sos czosnkowy ( ze świeżego czosnku, czyli taki jaki być powinien ), sos tatarski.
Jerzy znany jest z tego, że nie używa w swojej kuchni żadnych przypraw typu maggi, glutaminiam sodu i innych chemicznych specyfików. Potrawy wg przepisów Jerzego są więc delikatniejsze w smaku, smaku do którego osoby używające ww muszą się na nowo przyzwyczaić. Mówiąc szczerze jest to tak jak z solą, której ja używam w mojej kuchni coraz mniej, a potem doprawiane w restauracjach potrawy są dla mnie za słone. Idąc więc próbować smakołyków w Marchewka Bistro miej na uwadze, że będą on delikatniejsze w smaku.
Pierwszego oficjalnego dnia otwarcia w menu były takie oto potrawy :
Wszystkie dania przygotowane w bistro przygotowywane są z produktów lokalnych od lokalnych producentów.
W Marchewce planowane są spotkania, warsztaty kulinarne więc dobrze mieć na oku to miejsce, bo zapowiada się świetnie !
Kontakt i rezerwacja miejsc :
Marchewka Bistro