Muszle makaronowe zapiekane z kozim serem, to danie, które przygotowałam specjalnie na konkurs Makaronowe Inspiracje Lubelli – konkurs dla blogerów. Danie to zawiera w sobie ulubione smaki mojego J. jesienne, mocne, rozgrzewające, bo to danie specjalnie dla niego.
Muszle makaronowe ukryte pod kozim serem
- 10 szt muszli makaronowych Conchillionhi nr 55 Lubelli
- 2 cebule ( nieduże )
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- 15 dkg łopatki wieprzowej
- 10 dkg boczku wędzonego
- 10 dkg dyni
- świeżo mielony pieprz
- 0,25 l wywaru mięsnego
- 10 dkg tartego sera koziego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente. Boczek wędzony kroimy w kostkę, cebulę i czosnek, papryczkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy i kroimy w większą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy aż odda swój aromat i lekko się za złoci. Dodajemy cebulę i czosnek oraz papryczkę. Łopatkę wieprzową myjemy pod zimną wodą, osuszamy, kroimy w kosteczkę ( w miarę drobną musi zmieścić się do muszli ). Jak czosnek i cebula, papryczka się podsmażą dodajemy łopatkę, mieszamy wszystko, dodajemy wywar, przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy przez ok. 10 minut, dodajemy dynię i dusimy jeszcze chwilę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. ( Słone już jest od boczku ).
Ugotowane muszle wyciągamy z wody, układamy na talerzu. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kilka łyżek naszego farszu i na nim układamy muszle faszerując je naszym mięsem. Całość układamy na farszu, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w 160 C. Podajemy gorące.
Danie jest pyszne i sycące na te chłodne już wieczory.