lasagne ..a może canelloni ..ale całkiem inaczej ..pyszne!
Naleśniki inaczej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 25 dkg łopatki wieprzowej zmielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 puszka pomidorów
- 3 pomidory surowe
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1 mozzarella
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- pieprz syczuański
- sól
- kilka plasterków Chorizo do dekoracji
- 10 szt naleśników ( robione bez dodatku cukru oczywiście)
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i wrzucamy cebule wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz kminem rzymskim i podsmażamy. Pomidory surowe miksujemy z tymi z puszki i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do cebuli i czosnku gdy się podsmażą dodajemy mięso i przesmażamy, po chwili dodajemy pomidory oraz cukinię i dusimy całość około 10 minut. Pozwalamy sosowi trochę odparować. Wszystko miksujemy ale nie całkowicie. Na naleśnik wykładamy łyżką sos i zawijamy naleśniki w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym, ciasno jeden koło drugiego, a potem kolejną warstwę. U mnie naleśników było 10. Jeśli zostanie nam sos polewamy nim ułożone naleśniki. Na górze posypujemy oregano, układamy plasterki chorizo i ścieramy na całość mozzarellę. Pieczemy do rozpuszczenia mozzarelli.