Naleśniki z dynią na ostro to przepis, który przygotowałam z okazji gotowania na placu Nowym w Krakowie podczas spotkania Krakowskim Targiem ( tu więcej info ).
Naleśniki mimo, że krojone na 2 lub 3 części rozeszły się migiem i kilka osób prosiło o przepis na blogu, tak więc jest i przepis.
Naleśniki z dynią na ostro
- 1 kg dyni
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże cebule
- 2 łyżki curry Kamis
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Dynię, czosnek i cebulę obrać. Dynię pokroić w paseczki w miarę cienkie, cebulę pokroić w piórka, czosnek przepuścić przez praskę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek wraz z cebulę i imbirem, dodać dynię i wszystko razem wszystko porządnie przesmażyć, dodać curry i jeszcze chwilę poddusić.
Na naleśnik nakładać farsz, zapiec / odgrzać na patelni lub grillu elektrycznym.
Smacznego !
Ojej, ale zaskocznie, patrząc na fotkę myślałam, że to kapusta ! Musiały być pyszne :)
O, jaki fajny pomysł. Nie łączyłam naleśników z dynią.
Pozdrowienia:)
polecam
dynia doprawiona imbirem i czosnkiem – mnie zawsze smakuje w każdym daniu !
oj, tak to prawda :)
Przepis rewelacyjny! Na pewno będę przygotowywała… dziękuję za inspirację :)