Pierś z kurczaka z sosem brzoskwiniowym

 

Pierś z kurczaka inaczej, czyli pierś z sosem brzoskwiniowym.

 

pierś kurczaka z sosem

Pierś z kurczaka z sosem brzoskwiniowym

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół słoika dżemu brzoskwiniowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej + łyżka masła
  • rodzynki – porządna garść
  • 2 torebki ugotowanego ryżu

Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w paski. Na patelni podgrzałam olej dodałam masło. Gdy już masło się rozpuściło wrzuciłam piersi z kurczaka. Cebulę i czosnek obrała i pokroiłam w plasterki. Pozostałe składniki ( oprócz rodzynek ) wymieszałam w słoiku.

Na obsmażone z dwóch stron piersi z kurczaka wrzuciłam i równo rozłożyłam cebulę z czosnkiem. Całość zalałam mieszanką ze słoika i dodałam rodzynki. Zmniejszyłam gaz, przykryłam patelnię pokrywką i pojechałam przez śniegi po córkę do szkoły. Wróciłam po 10 minutach, danie było pachnące i gotowe. Boskie w smaku, lekko kwaśne ale z przeważającą nutą słodyczy. Do tego ryż i już :)