Pierś z kurczaka inaczej, czyli pierś z sosem brzoskwiniowym.
Pierś z kurczaka z sosem brzoskwiniowym
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół słoika dżemu brzoskwiniowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- olej + łyżka masła
- rodzynki – porządna garść
- 2 torebki ugotowanego ryżu
Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w paski. Na patelni podgrzałam olej dodałam masło. Gdy już masło się rozpuściło wrzuciłam piersi z kurczaka. Cebulę i czosnek obrała i pokroiłam w plasterki. Pozostałe składniki ( oprócz rodzynek ) wymieszałam w słoiku.
Na obsmażone z dwóch stron piersi z kurczaka wrzuciłam i równo rozłożyłam cebulę z czosnkiem. Całość zalałam mieszanką ze słoika i dodałam rodzynki. Zmniejszyłam gaz, przykryłam patelnię pokrywką i pojechałam przez śniegi po córkę do szkoły. Wróciłam po 10 minutach, danie było pachnące i gotowe. Boskie w smaku, lekko kwaśne ale z przeważającą nutą słodyczy. Do tego ryż i już :)