Placek cebulowy z anchovis i kaparami

Oj, ostatnie dni obfitowały w różne nagrody, zaproszenia do testów, ale o tym za moment.

Teraz przepis na danie, które gościło u nas przedwczoraj. Wracając z pracy nabyłam nowy numer m-cznika Claudia i zobaczyłam w nim zdjęcia Placka Cebulowego, wykonałam szybki telefon do J. ” Ja dzisiaj robię kolację :)”. I tak powstała moja wersja placka.

Placek Cebulowy

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • ok. 350 g mąki
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli ( u mnie 1 dobrze wysuszona)
  • 12 filetów anchovis
  • 15-20 drylowanych czarnych oliwek ( u mnie zielone)
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 80 g żółtego sera ( u mnie 3/4 sera camembert)
  • sól, pieprz
  • 10 łyżek ciepłej wody

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą ( ja dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki cukru ), poczekać aż wyrosną. Mąkę przesiałam dodałam do niej drożdże oliwę, sól i pieprz i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam do wyrośnięcia. Ciasto przełożyłam na matę silikonową do pieczenia, wykleiłam ją ciastem, zawijając brzegi, przykryłam i zabrałam się za cebulę. Cebulę i czosnek obrałam pokroiłam w paseczki i poddusiłam na oliwie z odrobiną wody, dodałam pokruszoną papryczkę i dusiłam aż cebula była prawie miękka. Wyłożyłam ją na ciasto, ułożyłam na cebuli anchovis, oliwki, kaparyi pokrojony w paseczki ser camembert. Wstawiłam do piekarnika na 35 min i piekłam w 180 C. Wyszła pyszna kolacja.

 

A jeśli chodzi o wyróżnienia to : One Lovely Blog Award, którą przyznały mi Pyza z bloga Smaczna Pyza i Bernadetta z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik – dzięki dziewczyny. Ale, jak to ja na 7 rzeczy o mnie ..odpowiem mam nadzieję że dzisiaj popołudniu. :)

Tak, więc miłej soboty Wam życzę ..a jeszcze dzisiaj rozwiązanie konkursu na urodzinową propozycję kulinarną :)