Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i sosem

Placki ziemniaczane ostatnio u nas w domu królują. A to dzięki Kasi z Wszędobylskie , która obdarowała nas przepysznymi ziemniakami wprost z pola :) 

A dzięki obozowi harcerskiemu mój syn bez problemu obiera ziemniaki :) 

Czyli wszystko jest :) 

 placki ziemniaczane z kaszą gryczaną

Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i sosem 

  • 15 ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 woreczka kaszy gryczanej ugotowanej
  • sól / pieprz do smaku 
  • olej do smażenia 

Sos Grzybowy

  • sos grzybowy staropolski Winiary
  • 3 łyżki zimnej wody  
  • 300 ml śmietany 30%

Mięsne kuleczki 

  • 0,25 dkg mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli 
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 

 

Obieramy ziemniaki i cebulę i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek, kaszę gryczaną i jajko oraz mąkę, wszystko mieszamy. 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajko, posiekaną drobno i przesmażoną cebulę, dodajemy tartą bułkę mieszamy i formujemy małe kuleczki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki. 

 

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kuleczki, obsmażamy je delikatnie żeby się nie rozpadły. Do dużego kubka wsypujemy sos Winiary i dodajemy wodę i mieszamy, po chwili dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy sos do klopsików na patelnię, delikatnie mieszamy i gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, żeby sos nie odparował, jeśli jednak sos odparuje dodajemy troszeczkę wody. 

 

placki ziemniaczane z kaszą gryczaną

 Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary w ramach programu :

PrzyjacieleWINIARY

Jedna myśl na temat “Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i sosem

Możliwość komentowania jest wyłączona.