Placki ziemniaczane ostatnio u nas w domu królują. A to dzięki Kasi z Wszędobylskie , która obdarowała nas przepysznymi ziemniakami wprost z pola :)
A dzięki obozowi harcerskiemu mój syn bez problemu obiera ziemniaki :)
Czyli wszystko jest :)
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i sosem
- 15 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 woreczka kaszy gryczanej ugotowanej
- sól / pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos Grzybowy
- sos grzybowy staropolski Winiary
- 3 łyżki zimnej wody
- 300 ml śmietany 30%
Mięsne kuleczki
- 0,25 dkg mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bułki tartej
Obieramy ziemniaki i cebulę i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek, kaszę gryczaną i jajko oraz mąkę, wszystko mieszamy.
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajko, posiekaną drobno i przesmażoną cebulę, dodajemy tartą bułkę mieszamy i formujemy małe kuleczki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kuleczki, obsmażamy je delikatnie żeby się nie rozpadły. Do dużego kubka wsypujemy sos Winiary i dodajemy wodę i mieszamy, po chwili dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy sos do klopsików na patelnię, delikatnie mieszamy i gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, żeby sos nie odparował, jeśli jednak sos odparuje dodajemy troszeczkę wody.
Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary w ramach programu :
Placki z kaszą gryczaną? Jeszce tego nie widziałam! :)