Pyszny i prosty przepis na obiad, jeśli takie poszukujesz to ten wpis jest dla Ciebie.
Pulpety w sosie śmietanowym, zagościły u nas ostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;)
Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło.
Pulpety z sosem śmietanowym
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża szczypta pieprzu
- 1 jajko
- 250 ml śmietany 18% + 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie te )
- 10 łyżek oleju rzepakowego
Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju ( maks 2 łyżki ).
Mięso przełożyłam do miski i dodałam cebulę i czosnek wymieszałam, dodałam jedno jajko.
Wszystko dokładnie wymieszałam wraz z pieprzem. I wilgotnymi rękami ( zamoczonymi w zimnej wodzie) ulepiłam kilkanaście pulpecików ( większych i mniejszych ).
Na patelni rozgrzałam pozostały olej i podsmażyłam na nim pulpeciki z każdej strony, jak już wszystkie były lekko rumiane, zalałam całość śmietaną wymieszaną z wodą i suszonymi pomidorami, zmniejszyłam gaz i całość dusiłam przez około 15 minut.
Do obiadu podałam ryż z marchewką z groszkiem.
Ryż z marchewką z groszkiem
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 opakowanie marchewki z groszkiem
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu i soli
Ryż ugotowałam, marchewkę z groszkiem ugotowałam na parze i wymieszałam ryż z warzywami i masłem, lekko doprawiłam pieprzem i solą.
Smacznego !