Pulpety w sosie śmietanowym

Pyszny i prosty przepis na obiad, jeśli takie poszukujesz to ten wpis jest dla Ciebie. 

Pulpety w sosie śmietanowym, zagościły u nas ostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;)

 

pulpety w sosie smietanowym

 

Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło.

 

Pulpety z sosem śmietanowym

  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany 18% + 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie te
  • 10 łyżek oleju rzepakowego 

Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju ( maks 2 łyżki ). 

Mięso przełożyłam do miski i dodałam cebulę i czosnek wymieszałam, dodałam jedno jajko.

Wszystko dokładnie wymieszałam wraz z pieprzem. I wilgotnymi rękami ( zamoczonymi w zimnej wodzie) ulepiłam kilkanaście pulpecików ( większych i mniejszych ). 

Na patelni rozgrzałam pozostały olej i podsmażyłam na nim pulpeciki z każdej strony, jak już wszystkie były lekko rumiane, zalałam całość śmietaną wymieszaną z wodą i suszonymi pomidorami, zmniejszyłam gaz i całość dusiłam przez około 15 minut. 

Do obiadu podałam ryż z marchewką z groszkiem.

Ryż z marchewką z groszkiem 

  • 0,5 szklanki ryżu 
  • 1 opakowanie marchewki z groszkiem 
  • 1 łyżka masła 
  • szczypta pieprzu i soli 

 

Ryż ugotowałam, marchewkę z groszkiem ugotowałam na parze i wymieszałam ryż z warzywami i masłem, lekko doprawiłam pieprzem i solą. 

 

Smacznego !