ak już Wam pisałam jakiś czas temu dostałam do wypróbowania herbaty Dilmah.
- 0,5 kg mąki
- 0,25 litra mleka
- 1/4 kostki drożdży
- 3 żółtek
- 0,75 szklanki cukru
- 100 gram roztopionego masła
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 3 torebki herbaty różanej z wanilią Dilmah
Podgrzałam mleko i w nim zaparzyłam dwie torebki herbaty przez 4 minuty,
potem w kruszyłam drożdże i dałam łyżeczkę cukru i pozwoliłam zaczynowi rosnąć . Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Gdy zaczyn pięknie urósł ( oj jak pachniało ) wymieszałam z mąką, zawartością 1 torebki herbaty i roztopionym ( wystudzonym ) masłem. Wszystko porządnie wymieszałam mikserem i przełożyłam do formy keksowej silikonowej i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawiam je do nagrzanego piekarnika do 200 C i piekłam ok. 40 minut – próba patyczkiem została wykonana, ciasto przyrumienione i jest ok.
Ciasto jest w smaku drożdżowe oczywiście z bardzo sympatyczną nutą różaną. Bardzo sympatycznie współgrało ze świeżo zaparzoną herbatą różano – waniliową.