Ryż z kalafiora z indykiem i kolendrą

Co by tu zrobić na obiad z kalafiora ? Gotowany, e nie..

Ryż z kalafiora – tak, tak kiedyś mi taki gdzieś mignął i postanowiłam go zrobić.

ryz-z-kalafiora-indyk-kolendra

 

 

Ryż, ryżem ale co dodać do niego ? Padło na indyka z sosie ostrygowym z cukinią i dużą ilością kolendry. Tak to ostatnio zdecydowanie moje ulubione smaki, a przy okazji danie robi się szybciutko. A i cukinia z własnej grządki.

Czy można czegoś chcieć więcej niż pyszne smaki na obiad ?

Obiad zapakowałam do pudełka i zabrałam ze sobą do pracy.

 

Ryż z kalafiora z indykiem i kolendrą. ( porcja dla 5 osób )

  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 kg piersi z indyka
  • cukinia zielona ( nieduża )
  • cukinia żółta ( nieduża )
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oleju

 

Kalafior w malakserze rozdrabniamy na drobne kawałeczki, takie właśnie ryżowe w rozmiarze. Obieramy czosnek i drobno kroimy, indyka kroimy w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy indyka, czosnek i sosy sojowy i ostrygowy, całość mieszamy i odstawiamy na chwilę aby się przegryzło. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, cukinie kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na niej przesmażamy kalafiora, smażymy go mieszając przez około 5 minut. Ściągamy z patelni. Na patelnię dajemy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy cebulę i przesmażamy, po chwili dodajemy mięso z całym sosem i całość smażymy na dużym ogniu – tak około 7 minut, możemy dodać 2-3 łyżki wody tak w połowie smażenia żeby zrobił nam się pyszny sos. Po tym czasie dodajemy cukinię i całość mieszamy.

W pudełeczku na dno idzie ryż z kalafiora, na to indyk z sosem i całość posypujemy kolendrą.

Jak smakuje taki ryż ? Jest całkiem fajną odmianą do normalnego ryżu, mój wyszedł lekko chrupki.

Dodaj komentarz