Co by tu zrobić na obiad z kalafiora ? Gotowany, e nie..
Ryż z kalafiora – tak, tak kiedyś mi taki gdzieś mignął i postanowiłam go zrobić.
Ryż, ryżem ale co dodać do niego ? Padło na indyka z sosie ostrygowym z cukinią i dużą ilością kolendry. Tak to ostatnio zdecydowanie moje ulubione smaki, a przy okazji danie robi się szybciutko. A i cukinia z własnej grządki.
Czy można czegoś chcieć więcej niż pyszne smaki na obiad ?
Obiad zapakowałam do pudełka i zabrałam ze sobą do pracy.
Ryż z kalafiora z indykiem i kolendrą. ( porcja dla 5 osób )
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 50 kg piersi z indyka
- cukinia zielona ( nieduża )
- cukinia żółta ( nieduża )
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pęczek kolendry
- 2 łyżki oleju
Kalafior w malakserze rozdrabniamy na drobne kawałeczki, takie właśnie ryżowe w rozmiarze. Obieramy czosnek i drobno kroimy, indyka kroimy w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy indyka, czosnek i sosy sojowy i ostrygowy, całość mieszamy i odstawiamy na chwilę aby się przegryzło. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, cukinie kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na niej przesmażamy kalafiora, smażymy go mieszając przez około 5 minut. Ściągamy z patelni. Na patelnię dajemy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy cebulę i przesmażamy, po chwili dodajemy mięso z całym sosem i całość smażymy na dużym ogniu – tak około 7 minut, możemy dodać 2-3 łyżki wody tak w połowie smażenia żeby zrobił nam się pyszny sos. Po tym czasie dodajemy cukinię i całość mieszamy.
W pudełeczku na dno idzie ryż z kalafiora, na to indyk z sosem i całość posypujemy kolendrą.
Jak smakuje taki ryż ? Jest całkiem fajną odmianą do normalnego ryżu, mój wyszedł lekko chrupki.