Kochasz sałatki ? zrób tą !
Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli.
Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :)
A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu, potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść.
Sałatka w tortilli
- mieszanka sałat
- 2 pomidory
- 1 papryka
Sos vinegret
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki ciepłej wody
- sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku
Dodatkowo
- 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu
Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, znajdujemy metalową miskę ( lub inną którą możemy włożyć do piekarnika ).
Na misce, układamy tortille pierwszą posmarowałam olejem odrobinę żeby się na pewno nie przykleiła do miski i wstawiamy do piekarnika pieczemy ok. 10-15 minut, pierwszą tortillę sprawdź zdejmując ją z miski delikatnie ( odwracasz miskę tortilla spada w postaci foremki czyli gotowej miski ).
Składniki na sos ( oprócz wody ) wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników, jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby sos miał konsystencję.
Ja w misce wymieszałam sałaty z pokrojonymi pomidorami i papryką .
Karkówkę pokroiłam w kostkę.
Każdy dostał swoją miseczkę i sam sobie mieszał tak jak chciał składniki.
Dodatkowym sosem był majonez domowy .. a na niego przepis już niedługo.
Smacznego !
ps. autorką obu zdjęć jest Ania :)