Ser na podpuszczce, zaczęłam robić kilka lat temu, gdy odkryłam, że podpuszczkę można kupić na Allegro. Robię sery z różnymi dodatkami w zależności od nastroju.
Ten jest prawie klasyczny. Polecam, spróbujcie to naprawdę proste a przede wszystkim pyszne.
Ser na podpuszczce czyli bundz wg mnie
- 2 x1,5 l mleka ( kupione na placu, może być z mlekomatu)
- 4 krople podpuszczki w płynie
- rozmaryn suszony 1 łyżeczka
- pomidor suszony 1 szt
- czosnek suszony kilka płatków pokruszone
- woda i sól na solankę
Mleko podgrzewam w garnku do 34-36 C maksymalnie. Odlewam kilka łyżek mleka, mieszam z podpuszczką i wlewam do mleka i mieszam widelcem przez conajmniej 2 minuty, w międzyczasie dosypuję przyprawy (rozmaryn, czosnek, drobno posiekanego pomidora oraz sól do smaku). Odstawiam aż całość skrzepnie, później kroję skrzep nożem w miarę drobną kostkę. Odstawiam całość aż skrzep osiądzie na dnie, a serwatka wypłynie na wierzch. W durszlaku rozkładam gazę – którą kupuję w aptece – ( lub chustę serowarską ) i powoli ręką przekładam skrzep na gazę. Durszlak musi być oparty na garnku, żeby serwatka miała gdzie spływać. Gdy przełożę cały skrzep lekko przyciskam całość ręką, a potem przykrywam całość talerzykiem od góry i obciążam miską z wodą. Całość zostawiam na ok. 3 godziny, ale co jakieś pół godziny przewracam delikatnie ser ręką. Potem wyjmuję ser i przekładam do zimnej solanki. Solankę przygotowuję z letniej wody i soli do smaku – ma być słone – na 2 litry wody dodaję 5 łyżek soli. I w solance zostawiam go na co najmniej 12 godzin przewracając go co jakiś czas. W ten sposób tworzą się bąbelki czyli dziurki w serze.
Po 12 godzinach wyciągamy ser z solanki i kroimy i zjadamy ze smakiem.
U mnie serwatkę ze smakiem wypijają zwierzęta czyli psy i koty.
Pyszny musi być,gorzej u nas z mlekiem.A nie może być mleko niepasteryzowane 2%:
Cóż powiedzieć. Namówiłaś mnie… właśnie kupiłem na allegro 20 gramów podpuszczki, więc w przyszły weekend zaczynam eksperymenty… :)
spróbuj powinno się udać, ale na pewno gdzieś masz plac gdzie ktoś sprzedaje mleko :)
super, powodzenia ! daj znać o efektach :)
Z serwatki będzie pyszna ricotta:-)
Spróbuje zrobić:-)
Hej, gdzie kupujecie podpuszczkę??
zawsze chciałam zrobić ser w domu,wygląda super.
Z mlekomatu? A co to takiego? Podziwiam za te sery.
Automaty sprzedające mleko dostarczane przez Rolników :)i u Ciebie też już są :)
http://www.mmlublin.pl/401997/2012/2/5/w-lublinie-przybywa-mlekomatow?category=news
ja tak jak we wpisie wspomniałam na Allegro.pl :)
no włąśnie nigdy nie robiłam ricotty .. muszę poszukać przepisu :)
Ula – na serwatce ugotuj barszcz:)
Jejku, uwielbiam ten serek, a jadłam tylko w Zakopcu… Muszę zrobić :)
Uwielbiam domowe sery, szczególnie takie :)
Witam,
jaki jest czas od dodania podpuszczki do utworzenia skrzepu?2×1,75 litra?u mnie minęło 30min.i nic :(:(:(
maks do godziny, może podpuszczkę miałaś słabą ..
Witam,
Uwielbiam ten ser, w Zakopcu jadłem slodziutkiego bundza i byl wyśmienity, w którym momencie przygotowania sera dodać cukru i jak dużo,
Dziękuje za odpowiedz
Michał
a czemu chcesz dodać cukier ? w tym serze występuje naturalna słodycz z mleka :)
Niestety wyszedl mi twarog a nie bundz. Nie wiem co zle zrobilem, bo nawet nie dociskalem sera od gory a zrobil sie dosc twardy i zwarty.
bardzo prawdopodobne wg mnie że ziarno zostało przegrzane, pozdrawiam !
Dziękuję za odpowiedź. W sobotę spróbuję ponownie. Ale swoją drogą sam ser wyszedł wyśmienity w smaku :)
to trzymam kciuki :) i cieszę się, że smakował :) pozdrawiam !