Ser na podpuszczce czyli bundz wg mnie

Ser na podpuszczce, zaczęłam robić kilka lat temu, gdy odkryłam, że podpuszczkę można kupić na Allegro. Robię sery z różnymi dodatkami w zależności od nastroju.

Ten jest prawie klasyczny. Polecam, spróbujcie to naprawdę proste a przede wszystkim pyszne.


Ser na podpuszczce czyli bundz wg mnie

  • 2 x1,5 l mleka ( kupione na placu, może być z mlekomatu)
  • 4 krople podpuszczki w płynie
  • rozmaryn suszony 1 łyżeczka
  • pomidor suszony 1 szt
  • czosnek suszony kilka płatków pokruszone
  • woda i sól na solankę

 

Mleko podgrzewam w garnku do 34-36 C maksymalnie. Odlewam kilka łyżek mleka, mieszam z podpuszczką i wlewam do mleka i mieszam widelcem przez conajmniej 2 minuty, w międzyczasie dosypuję przyprawy (rozmaryn, czosnek, drobno posiekanego pomidora oraz sól do smaku). Odstawiam aż całość skrzepnie, później kroję skrzep nożem w miarę drobną kostkę. Odstawiam całość aż skrzep osiądzie na dnie, a serwatka wypłynie na wierzch. W durszlaku rozkładam gazę  – którą kupuję w aptece – ( lub chustę serowarską ) i powoli ręką przekładam skrzep na gazę. Durszlak musi być oparty na garnku, żeby serwatka miała gdzie spływać. Gdy przełożę cały skrzep lekko przyciskam całość ręką, a potem przykrywam całość talerzykiem od góry i obciążam miską z wodą. Całość zostawiam na ok. 3 godziny, ale co jakieś pół godziny przewracam delikatnie ser ręką. Potem wyjmuję ser i przekładam do zimnej solanki. Solankę przygotowuję z letniej wody i soli do smaku – ma być słone – na 2 litry wody dodaję 5 łyżek soli. I w solance zostawiam go na co najmniej 12 godzin przewracając go co jakiś czas. W ten sposób tworzą się bąbelki czyli dziurki w serze.

Po 12 godzinach wyciągamy ser z solanki i kroimy i zjadamy ze smakiem.

U mnie serwatkę ze smakiem wypijają zwierzęta czyli psy i koty.

22 myśli na temat “Ser na podpuszczce czyli bundz wg mnie

  1. Witam,
    jaki jest czas od dodania podpuszczki do utworzenia skrzepu?2×1,75 litra?u mnie minęło 30min.i nic :(:(:(

  2. Witam,
    Uwielbiam ten ser, w Zakopcu jadłem slodziutkiego bundza i byl wyśmienity, w którym momencie przygotowania sera dodać cukru i jak dużo,

    Dziękuje za odpowiedz

    Michał

  3. Niestety wyszedl mi twarog a nie bundz. Nie wiem co zle zrobilem, bo nawet nie dociskalem sera od gory a zrobil sie dosc twardy i zwarty.

  4. Dziękuję za odpowiedź. W sobotę spróbuję ponownie. Ale swoją drogą sam ser wyszedł wyśmienity w smaku :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.