Ser na podpuszczce

Ser biały w domu robiony to jest to co uwielbiam ..

Do tej pory sery wychodziły mi różnie ..aż udało mi się wczoraj zrobić taki .. i kończy się już, bo wszystkim smakuje

Składniki
3 x 1,5 litra mleka od krowy ( czyli kupowanego od zaufanego pana na placu )
podpuszczka do serów ( kupiona na Allegro )
odrobinka soli

Mleko podgrzać do 37 C , w małej ilości mleka rozpuścić podpuszczkę i wlać do mleka. Odczekać chwilkę i patrzeć z radością jak się ścina. Po chwili zamieszać całe mleko, przelać do naczynia wyłożonego gazą i poczekać aż serwatka odcieknie.
Mój ser odciekał około 6 godzin. Wyszedł pyszny :):) pyszny :):)

Read more: http://smaczliwkowo.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?58#ixzz1tLEo0Cfx

Dodaj komentarz