Serowy Garnek Winiary otrzymaliśmy w paczce całkiem niedawno jako uczestnicy programu Przyjaciele Winiary. Czekał on na swoją kolej, ponieważ nie jest to danie, które można zrobić wieczorem czy rano i zostawić dzieciom na obiad [makaron wchłonie cały sos i sądzę że będzie to lekko niejadalne]. Torebka z zawartością więc czekała na swoją kolej, dzisiaj na zakupach jedna Pani w sklepie pytała o Serowy Garnek i tak sobie o nim przypomnieliśmy. Dzieci dostały go na obiad.
Serowy Garnek
- 0,5 kg mięsa wieprzowego zmielonego
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 0,3 litra śmietanki 30%
- 500 ml wody
- opakowanie makaronu międzybrodzkiego
- 1 opakowanie serowy garnek Winiary
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Marchewkę wraz z cebulą bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki. Blachę do pieczenia w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim kuleczki, wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Do głębokiej patelni nalać łyżkę oleju, na rozgrzany olej przełożyć nasze kuleczki i obsmażyć je. Wodę, śmietankę i serowy garnek wymieszać zalać tym kuleczki, dodać makaron całość wymieszać i przykryć pokrywką. Gotować do tego czas aż makaron będzie miękki ( al’dente ) . Podawać z natką pietruszki.
Moim dzieciom smakowało, ale powiedzieli że bardzo syte to danie. Ja spróbowałam jeden (!) makaron i też uważam że jest ok smakowo.
Danie nie zawiera konserwantów, glutamianinu sodu ani barwników.
uwielbiam takie serowe smaki! chociaż zdecydowałabym się jednak na sos własnej roboty :)
oj, ja też uwielbiam.. teraz takowych nie jem, ale jak sobie dzieci zażyczyły to wypróbowaliśmy nowość :) A normalnie też sami robimy podobny sos :)
Prawdziwa pyszota :)
Super pomysł :)
smaczny to fakt !