Smażona mortadela czyli przepis na kolację

Czasem na naszym stole gości mortadela. Wiem, że najzdrowsza nie jest, ale można ją smażyć na patelni i taką lubią moje dzieci, gdy za oknem zimno i szaro – a tak było kilkanaście dni temu.

smazona mortadela

Smażona mortadela

  • Mortadela ( pokrojona w grube plastry)
  • olej
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • majonez 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • ketchup  łagodny
  • sól, pieprz, ząbek czosnku

 

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy plastry mortadeli, smażąc po kilka minut z każdej strony. W tym czasie kukurydzę i groszek odsączamy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, czosnkiem i solą oraz pieprzem.

W usmażonych plastrach mortadeli ( kiedyś robiły się miseczki teraz nie chcą ;( ) wycinamy kieliszkiem dziurę i do tej dziurki nakładamy kukurydzę i groszek wymieszany z sosem majonezowym. Inny plaster kroimy w paseczki i robimy z niego promyczki. Dekorujemy ketchupem. Resztę kukurydzy i groszku rozkładamy dookoła na talerzu.

Kolacja sycąca i smaczna w sam raz dla małych głodomorów.