Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, bazylią i kozim serem

Uwielbiam makaron i choć dzisiaj dzień gorący to zamarzyłam o spaghetti ale taką chłodniejszą wersją i tak przypomniałam sobie o pewnym przepisie i dzisiaj powstała jego nowa wersja.

Spaghetti ze świeżymi pomidorami, serem kozim

Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, bazylią i kozim serem / 2 porcje / 

  • spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów lima
  • kilka listków bazylii
  • 15 dkg twardego koziego sera
  • świeżo zmielony pieprz

Spaghetti z pomidorami

Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii zwijamy i kroimy w miarę drobno. Ser pokroić w drobne kawałeczki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do słoika ( 0,9l) wlać oliwę i dodać pomidory, czosnek, ser, bazylię zakręcić i wymieszać ( potrząsając słoikiem ). Słoik wstawić do lodówki na co najmniej 40 minut. Spaghetti al’dente wymieszać z zawartością słoika ( najlepiej w garnku ). Przełożyć na talerz i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać szybko, orzeźwia, ochładza po prostu w sam raz na tak upalne dni.

9 myśli na temat “Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, bazylią i kozim serem

  1. Pyszności, teraz tak gorąco, że często na szybko przygotowuję makarony, jutro robię spagetti z pesto z rukoli z mozzarellą(,kuchnia lidla,), zapowiada się pysznie :)

Dodaj komentarz