Uwielbiam makaron i choć dzisiaj dzień gorący to zamarzyłam o spaghetti ale taką chłodniejszą wersją i tak przypomniałam sobie o pewnym przepisie i dzisiaj powstała jego nowa wersja.
Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, bazylią i kozim serem / 2 porcje /
- spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 6 pomidorów lima
- kilka listków bazylii
- 15 dkg twardego koziego sera
- świeżo zmielony pieprz
Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii zwijamy i kroimy w miarę drobno. Ser pokroić w drobne kawałeczki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do słoika ( 0,9l) wlać oliwę i dodać pomidory, czosnek, ser, bazylię zakręcić i wymieszać ( potrząsając słoikiem ). Słoik wstawić do lodówki na co najmniej 40 minut. Spaghetti al’dente wymieszać z zawartością słoika ( najlepiej w garnku ). Przełożyć na talerz i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać szybko, orzeźwia, ochładza po prostu w sam raz na tak upalne dni.
Pyszne i zdrowe danie, w Lidlu kupuję ser bałkański,do takich potraw jest idealny :)
Oj bardzo lubię takie jedzonko !:)
Pyszności, teraz tak gorąco, że często na szybko przygotowuję makarony, jutro robię spagetti z pesto z rukoli z mozzarellą(,kuchnia lidla,), zapowiada się pysznie :)
Z kozim serem – zjem ze smakiem.
szczerze mówiąc pyszne było !
oj, spaghetti z pesto z rukoli .. hmm :)
Majanko ja też ..:)
o dzięki za info spróbuję zatem tego sera :)
Zapraszam do siebie na konkurs „WARZYWA I OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ” do wygrania super nagrody- książki oraz produkty KUPIEC. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/