Lubicie tarty ?
Ja uwielbiam, wszelkie wytrawne tarty. Ostatnio przygotowałam taką tartę z mąki orkiszowej.
Tarta z serami i nie tylko
Ciasto na tartę
- 12,5 dkg masła
- 25 dkg mąki orkiszowej z Młynów Gdańskich
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki wody
Do garnka wlać wodę i dodać masło, podgrzewając rozpuścić masło i dodać przyprawy. Wyłączyć i dodać mąkę i wymieszać całość.
Formę do tarty wysmarować masłem i można wysypać mąką, wyłożyć ciastem i upiec w piekarniku na lekko brązowo. ( 180 C – 10 -12 minut )
Nadzienie
- 2 pory ( zielone części )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg sera camembert
- kilka drobnych kawałeczków sera Munster
- 2 jajka
- kilka plasterków boczku wędzonego
- cukinia ( 1 niewielka )
- śmietana 30% – 0,25 l
- 2 łyżki oliwy Carbonell
- 1 łyżka musztardy pieprzowej Develey
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Pory umyć i drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek wędzony pokroić w kosteczkę. Cukinię obrać i pokroić drobno, a kawałek cukinii odłożyć nie obrany do dekoracji
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać boczek wraz z czosnkiem i podsmażyć, po chwili dodać pory i cebulę. Wszystko mieszając, podsmażyć.
Sery pokroić w drobną kosteczkę.
W garnuszku wymieszać śmietaną z jajkami, serami, musztardą oraz solą, pieprzem i papryką.
Do podsmażonych na patelni warzyw dodać sos i zamieszać.
Na podpieczone ciasto wylać zawartość patelni, na wierzchu ułożyć plastry umytej i nieobranej cukinii oraz połówkami pomidorków, wstawić do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 c i zapiec.
Podawać gorące.
U mnie gdy całość siedziała w piekarniku weszła Karolina i zapytała co tak brzydko pachnie i że ma nadzieję, że to nie kolacja. Hmm .. usłyszała, że kolacja .. to ja jej jeść nie będę .. Ja zjadłam 2 kawałki, Babcia 2 kawałki .. a Karolina resztę :) I jak powiedziała pyszne było :)
ps. nie najlepszy ;) zapach w trakcie pieczenia zapewni nam ser Munster.
ps. 2 z części ciasta zrobiłam takie maleństwa w ilości kilkunastu sztuk
Ach.. parafrazując: jeść nie umierać!;))
Wspaniałości :-)