Włoskie smaki z Malmą .. powiem Wam, że aż zasięgnęłam porady koleżanki które przepisy wybrać .. bo po prostu zaskoczyliście mnie .. pyszne przepisy, pyszne zdjęcia !
Pierwsza nagroda dla Spaghetti alla puttanesca czyli nagroda idzie do Ola1984.
Spaghetti alla puttanesca
Składniki:
makaron spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g krojonych pomidorów
2 czerwone papryczki chili
1 puszka anchois (8 sztuk)
3 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szczypta oregano
sól (opcjonalnie)
pieprz (opcjonalnie)
Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Druga równorzędna nagroda idzie do Eweliny :
soczewicą i grillowanymi polędwiczkami drobiowymi
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
1 marchewka
5 pieczarek
1,5 szklanki łuskanej soczewicy (czerwonej)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
300 ml pomidorów krojonych bez skóry
świeże zioła: oregano, bazylia
pieprz, sól
oliwa z oliwek
6 szt. polędwiczek z piersi kurczaka
kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy soczewicę i smażymy przez ok 15 minut. Następnie dodajemy starte na tarce marchewkę oraz pieczarki. Dusimy przez chwilę i dodajemy pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy. Soczewica musi być miękka ale nie powinna się całkowicie rozgotować, sos trzeba dość często mieszać aby nie przywarł i się nie przypalił. Polędwiczki w piersi kurczaka (można użyć całych piersi ale polędwiczki są jej najdelikatniejszą częścią i dlatego polecam użyć właśnie ich) oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej, posmarowanej oliwą patelni grillowej. Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym pomidorowym sosem. Podajemy z grillowanymi polędwiczkami, świeżymi kiełkami rzodkiewki oraz świeżą bazylią.
I jeszcze jedno wyróżnienie niespodzianka ode mnie dla .. Sylwii za Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem.
Danie idealne na szybki i niesamowicie smaczny obiad.
No i zdrowy!
SKŁADNIKI:
PESTO:
* liście jarmużu – 100 g
* orzechy nerkowce – 80 g
* czosnek – 2 ząbki
* rzodkiewka – 2 szt
* oliwa z oliwek – ok. 100 ml
* parmezan – 80 g
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* sól , pieprz – do smaku
DODATKOWO:
* makaron spaghetti
* filet z kurczaka + sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PESTO:
Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.
Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.
Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!
MAKARON:
Gotujemy al dente.
MIĘSO:
Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy i grillujemy do miękkości.
CAŁOŚĆ:
Makaron podajemy z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem.
Smacznego!
Proszę o przesłanie dany do wysyłki do dnia 20.05.15 na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com
Ajjj strasznie się cieszę!!!! :)))
Już wysyłam swoje dane :)))
Dziękuję :*
Bardzo dziękuję za nagrodę :) Zrobiłaś mi świetny prezent urodzinowy ;) Już ślę swoje dane do wysyłki.
Wszystkie przedstawione tutaj dania wyglądają na bardzo smaczne. Ja bardzo lubię spaghetti no i robię do nich wiele sosów. Szkoda, że nie wiedziałem o konkursie, wtedy z pewnością wziąłbym udział i może by się udało coś wygrać :)
Ale gratuluję wszystkim szczęśliwcom i życzę powodzenia w kulinarnych przygodach :)
Bardzo się cieszę i sto lat !
Gratuluję !
Łukaszu, zapraszam kolejnym razem :) pozdrawiam!