Krewetki z cukinią.
Tak, tak prosty to przepis na pyszny obiad. Obiad, który możesz zjeść od razu lub zabrać z sobą do pracy. Tak właśnie zrobiłam ja. Aby tego lata było jeszcze więcej, niż tylko za oknem z pracy. Kocham ciepło, słońce i ten moment gdy z grządki mogę zerwać cukinie.
Krewetki z cukinią
- 2 garści krewetek ( ok 30 dkg )
- 1 średniej wielkości cukinia zielona
- 4 ząbki czosnku ( część przeciśnięta przez praskę, część w plasterkach )
- 1 cebula ( pokorojona w piórka )
- kilka pomidorków koktajlowych ( pokrojonych w ćwiartki )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Krewetki rozmroziłam. Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem i na niej udusiłam krewetki. Krewetki pod wpływem ciepła zmieniają kolor na różowy i naprawdę potrzebują tylko kilku minut aby być gotowe. Zdjęłam krewetki z patelni, zostawiająć tłuszcz i na nim podsmażyłam czosnek i cebulę podsmażyłam. Po chwili dodałam pokrojoną na półplasterki i plasterki cukinię oraz pomidorki i podsmażyłam całość. Dodałam krewetki wymiesząłam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i już danie gotowe.
Smacznego !