Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis !

Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis.

Brukselka zawijana w boczek, proste i szybkie w przygotowaniu danie.

 

brukselka zawijana

 

To słowo na B .. czyli brukselka oj, od lat u mnie powodowała dreszcze, nie lubię jej .. rozgotowana w zupie, jako dodatek do obiadu.. ratunku nie :) Aż do momentu kiedy dwa lata temu odważyłam się jej spróbować w towarzystwie chorizo. Chorizo zmieniło jej smak i moje do niej podejście. Tym razem postanowiłam przygotować ją z boczkiem, wypróbować czy to połączenie to będzie TO ! I okazało się, że tak, to jest TO połączenie. J. zjadł, dzieci zjadły i biły się o ostatnie sztuki.. trzeba to będzie powtórzyć :) Czyli brukselka została odczarowana ! W związku z tym, że teraz nie jest sezon na brukselkę ja użyłam mrożonej z Poltino.

 

Brukselka zawijana w boczek

  • 40 dkg brukselki mrożonej Poltino
  • 30 plasterków boczku surowego wędzonego
  • pieprz do smaku świeżo mielony

 

Brukselkę wyciągamy z opakowania na talerz i pozwalamy się jej rozmrozić.

Włączamy piekarnik na 200 C

Boczek kroimy na cienkie nie za szerokie plasterki. Każdą brukselkę owijamy boczkiem. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na papierze układamy nasze kulki i doprawiamy je z góry pieprzem.

brukselka-zawijana-w-boczek

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, po tym czasie przełączyłam grzanie na górną grzałkę i podpiekłam aż boczek zaczął skwierczeć.

 

brukselka-przepis

 

Podajemy ciepłe ( aczkolwiek szczerze zimnej nie miałam okazji spróbować, bo znikła ), możemy ja nabić na wykałaczkę, będzie je łatwiej chwycić.

 

Smacznego !

 

Przepis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.