Nie lubisz brukselki ? też tak miałam aż odkryłam to połączenie !
Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie !
Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie taką rozgotowana w zupie .. paskudna ;)
Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie, że smażona lub pieczona najlepsza. Zrobiłam i .. genialna w smaku, bardzo mi smakuje ! Zrobiłam już ją kilka razy, ale na zdjęcie załapała się tylko ta pierwsza wersja, więc ją Wam dzisiaj prezentuję.
Brukselka z chorizo
- 25 dkg brukselki
- 15 dkg chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła.
Brukselkę myjemy i obcinamy stwardniałe końce, kroimy mniejsze na pół, większe na ćwiartki.
Chorizo kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy chorizo dajemy mu leciutko się podsmażyć ( maks 2 minuty ) wraz z czosnkiem tak żeby wszystko puściło zapach, dodajemy brukselkę i mieszając co jakiś czas smażymy aż brukselka będzie lekko brązowa. Możemy doprawić solą i pieprzem i gotowe :)
Uwierzcie taka brukselka naprawdę jest pyszna !
i kolejna z dodatkiem czerwonej cebuli
Wpis dodaję do akcji Discomfort food na Durszlaku
Inne przepisy na warzywa znajdziesz tu
2 myśli na temat “Brukselka z chorizo – ODKRYCIE !”
Możliwość komentowania jest wyłączona.