Kiełbaski uwielbiamy, cóż poradzić .. ale zawsze sprawdzam ich skład nim je kupię !
Kiełbaski w cieście francuskim, to szybki sposób na zrobienie przekąski, czy nawet kolacji.
Kiełbaski na kolację jadacie, prawda ? Prawda, najszybciej wrzucić do wody, ugotować i gotowe, a jak nie to pokroić i na kanapkę. Ja tym razem poświęciłam na przygotowanie kolacji 10 minut więcej, tak na oko. Ale również takie kiełbaski możesz podać na imprezie ( Sylwester tuż tuż, niezapowiedziani goście w drodze – danie w sam raz )
A było to tak, otworzyłam lodówkę żeby wyjąć kiełbaski i pierwsze w ręce rzuciło mi się ciasto francuskie, no i cóż było robić wyjęłam, rozwinęłam i … tak się zaczęło
Kiełbaski w cieście francuskim
- 10 kiełbasek ( jak są dłuższe to można je pokroić na kawałki )
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 4 łyżki ketchupu ( może być domowej roboty np. z cukinii )
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0.5 łyżeczki tymianku
- sól / pieprz do smaku
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- odrobina papryki czerwonej słodkiej
Piekarnik włącz na 180 C.
Rozłożony arkusz ciasta francuskiego przekrój na dwie części. Jedną część posmaruj ketchupem, posyp ziołami i ułóż na tym kiełbaski tak aby można je było przykryć drugim kawałkiem ciasta, ale jeszcze możesz doprawić całość pieprzem i solą do smaku. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, palcami tak dociśnij tak by dwa płaty ciasta się złączyły, a potem nożem po przecinaj ciasto, tworząc pojedyncze kiełbaski w cieście.
Na formie ułóż papier do pieczenia, na nim układaj kiełbaski, końcówki ciasta ściśnij mocniej, np. widelcem.
Jajko rozmieszaj z mlekiem i posmaruj tym ciasto, z góry możesz posypać np czerwoną słodką papryką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ciasto się za złoci.
Do tych kiełbasek możesz podać np. sos czosnkowy
Ps. możecie użyć parówek również oczywiście.