Kiełbaski w cieście francuskim, szybka przekąska

Kiełbaski uwielbiamy, cóż poradzić .. ale zawsze sprawdzam ich skład nim je kupię !

Kiełbaski w cieście francuskim, to szybki sposób na zrobienie przekąski, czy nawet kolacji.

 

kielbaski-ciasto-przepis

 

Kiełbaski na kolację jadacie, prawda ? Prawda, najszybciej wrzucić do wody, ugotować i gotowe, a jak nie to pokroić i na kanapkę. Ja tym razem poświęciłam na przygotowanie kolacji 10 minut więcej, tak na oko. Ale również takie kiełbaski możesz podać na imprezie ( Sylwester tuż tuż, niezapowiedziani goście w drodze – danie w sam raz )

A było to tak, otworzyłam lodówkę żeby wyjąć kiełbaski i pierwsze w ręce rzuciło mi się ciasto francuskie, no i cóż było robić wyjęłam, rozwinęłam i … tak się zaczęło

Kiełbaski w cieście francuskim

  • 10 kiełbasek ( jak są dłuższe to można je pokroić na kawałki )
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 4 łyżki ketchupu ( może być domowej roboty np. z cukinii  )
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • sól / pieprz do smaku
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • odrobina papryki czerwonej słodkiej

 

Piekarnik włącz na 180 C.

Rozłożony arkusz ciasta francuskiego przekrój na dwie części. Jedną część posmaruj ketchupem, posyp ziołami i ułóż na tym kiełbaski tak aby można je było przykryć drugim kawałkiem ciasta, ale jeszcze możesz doprawić całość pieprzem i solą do smaku. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, palcami tak dociśnij tak by dwa płaty ciasta się złączyły, a potem nożem po przecinaj ciasto, tworząc pojedyncze kiełbaski w cieście.

Na formie ułóż papier do pieczenia, na nim układaj kiełbaski, końcówki ciasta ściśnij mocniej, np. widelcem.

kielbaski-w-ciescie

Jajko rozmieszaj z mlekiem i posmaruj tym ciasto, z góry możesz posypać np czerwoną słodką papryką.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ciasto się za złoci.

Do tych kiełbasek możesz podać np. sos czosnkowy  

Ps. możecie użyć parówek również oczywiście.