Marynowane buraczki, cudowne w smaku !

Marynowane buraczki, szczerze kiedyś ich nie cierpiałam, ale na całe szczęści to już mam za sobą i teraz mogę je jeść codziennie ;)

Marynowane buraczki jako dodatek do dań ? Ja jestem ZA !

marynowane-buraczki

Marynowane buraczki są cudownym dodatkiem do dań, do chrupania tak o na co dzień – bardzo zdrowe !

Ja je robię wtedy kiedy mam na nie ochotę, na całe szczęście buraki dostępne są w sklepach cały rok:) Gdy tylko przyjdzie mi ochotę kupuję buraki i zaczynam przygotowanie. Tak naprawdę już drugie dnia są gotowe  i pyszne :)

 

Marynowane buraczki

  • 5 buraczków ( średniej wielkości )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1, 5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu  spirytusowego
  • 3 ziarna angielski
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

Buraczki myjemy i wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy ( około 30 minut ) do momentu kiedy będziemy mogli wbić widelec w buraczka, a on nie będzie się rozpadał. Wyciągamy je z wody i studzimy.

W drugim garnku gotujemy zalewę z pozostałych składników.

marynowane-buraczki-przepis

Buraczki kroimy w plasterki takie jak lubimy ( ja wolę grubsze ) układamy w słoiku i zalewamy przestudzoną zalewą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po dwóch dniach buraczki nadają się do jedzenia. Tylko uwaga uzależniają ;)