Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym

Upał, szybki obiad w przygotowaniu ? Zapraszam do wpisu.

Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem.

 

polędwiczki wieprzowe przepis

 

To pyszne danie ze znakomitym sosem, które zrobisz w naprawdę krótkim czasie. 

Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z makaronem papardelle

  • 1 opakowanie makaronu De Cecco papardelle
  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki musztardy starofrancuskiej
  • 2 łyżki miodu górskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 500 ml śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek masła klarowanego

Sałatka:

  • rukola
  • pomidorki koktailowe
  • oliwa

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz.

Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony.

Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą przygotowaną wcześniej.

Odstawić na 15 minut.

Po tym czasie polędwiczki pokroić na plastry grubości maksymalnie 2 cm.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i delikatnie ułożyć na niej polędwiczki wraz z marynatę.

Delikatnie i na niewielkim gazie je dusić przez około 5 minut z każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody.

Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut.

Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka :

Rukolę umyć, osuszyć dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i skropić oliwą.

polędwiczki w sosie śmietanowym

Przepis był przygotowany dla Alma24.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *