Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ?

Kochasz pierogi ? to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.

Pierogi ruskie, znakomite ulubione.

pierogi ruskie

 

 

 

Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te też robił on. 

W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły.

Pierogi ruskie

Ciasto na pierogi 

  • 0,5 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody 
  • szczypta soli 

Nadzienie do pierogów

  • 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • 0.5 kg twarogu półtłustego
  • szczypta soli
  • 5 niedużych cebul 
  • 15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę) 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 2 łyżki oleju 

Dodatki:

  • 2 cebule 
  • 2 łyżki oleju

Do odsmażenia

  • Olej do smażenia

 

Zaczynamy od ciasta. Na blat wysypujemy mąkę w stożek, robimy zagłębienie na środku i w to zagłębienie wbijamy całe jajko i mieszamy nożem, zagarniając mąkę, dodajemy wodę powoli nie całą na raz. Ile wody będzie potrzebne to tak naprawdę zależy od mąki. Będziecie widzieć robiąc ciasto. Zagniatamy ciasto, robimy z niego kulkę i odkładamy przykryte pod ściereczką. 

Zabieramy się do farszu. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy ( u nas przez sitko z  dużymi oczkaami )  ziemniaki oraz twaróg. Całość przekładamy do miski ( u nas do dużej miski od miksera ) . Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy. 

Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi. 

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię + 2 minuty. Wyciągamy na talerz. 

My najbardziej lubimy pierogi odsmażane, ale z cebulką. 

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. 

I albo podajemy ugotowane pierogi z cebulką, albo odsmażamy. 

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i delikatnie wkładamy na patelnię pierogi, kilka sztuk tak aby łatwo było je nam przekładać. Smażymy je kilka minut z każdej strony żeby były chrupiące. 

Podajemy z cebulką.

 

Pyszne ! 

 

3 myśli na temat “Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ?

  1. właśnie chodzą za mną pierogi, myślałam o ruskich i się okazało, że ziemniaki mi wyszły, może jutro zrobię…Twoje odsmażane wyglądają bardzo pysznie, w ten sposób jeszcze ich nie robiłam, jeśli odsmażam to w niewielkiej ilości tłuszczu z cebulką razem

  2. Wspaniałe są ! uwielbiam.
    U mnie z pierogami to jest różnie, raz najlepiej lubię właśnie ruskie, innym razem mięsne, a jeszcze innym z jagodami ;).
    Pozdrowienia serdeczne :)

  3. Majanko witaj :) ja mam dokładnie tak samo, dzisiaj będą chińskie z chińskim nadzieniem i rosołem pho :)
    pozdrawiam !

Dodaj komentarz