Udka z kurczaka w sosie z ananasem

Pyszny sos, smaczne danie – zapraszam 

Udka z kurczaka w sosie z ananasem. 

udka z kurczaka z ananasem

 

Udka z kurczaka bardzo lubimy, są zdecydowanie bardziej soczyste niż piersi z kurczaka. Te przygotowałam któregoś dnia na obiad i bardzo nam smakowały. 

Udka z kurczaka w sosie z ananasem 

  • 500 gram udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 puszka ananasa + 3 łyżki soku spod ananasa
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula 
  • 1 cukinia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ryż basmati
  • świeża kolendra do posypania 

 

Udka kroimy w paseczki.. Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek obieramy i kroimy, czosnek drobniutko, cebulę, cukinię oraz paprykę w większe kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy udka z kurczaka. Ściągamy je z patelni do miski i na chwilę odstawiamy. Na patelnię przekładamy nasze pokrojone warzywa i szybko je obsmażamy, po chwili dodajemy odcedzonego ananasa ( pokrojonego w średnie kawałki ). Miód mieszamy z sosem sojowym i sokiem spod ananasa oraz z mąką kukurydzianą.

Mięso przekładamy na patelnię mieszamy z warzywami i zalewamy przygotowanym sosem, dusimy całość około 5 minut. 

Podajemy z ugotowanym ryżem, posypujemy posiekaną kolendrą. 

Smacznego !