Pyszny sos, smaczne danie – zapraszam
Udka z kurczaka w sosie z ananasem.
Udka z kurczaka bardzo lubimy, są zdecydowanie bardziej soczyste niż piersi z kurczaka. Te przygotowałam któregoś dnia na obiad i bardzo nam smakowały.
Udka z kurczaka w sosie z ananasem
- 500 gram udek z kurczaka bez skóry i kości
- 1 puszka ananasa + 3 łyżki soku spod ananasa
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ryż basmati
- świeża kolendra do posypania
Udka kroimy w paseczki.. Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek obieramy i kroimy, czosnek drobniutko, cebulę, cukinię oraz paprykę w większe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy udka z kurczaka. Ściągamy je z patelni do miski i na chwilę odstawiamy. Na patelnię przekładamy nasze pokrojone warzywa i szybko je obsmażamy, po chwili dodajemy odcedzonego ananasa ( pokrojonego w średnie kawałki ). Miód mieszamy z sosem sojowym i sokiem spod ananasa oraz z mąką kukurydzianą.
Mięso przekładamy na patelnię mieszamy z warzywami i zalewamy przygotowanym sosem, dusimy całość około 5 minut.
Podajemy z ugotowanym ryżem, posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego !