Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem to pyszny początek dnia, tak to prawda ! A na dodatek kolor nas obudzi, smak pobudzi i dzień zaczniemy z większą siłą :)
Takie ostatnio jadam śniadania, ja która jajka oj, niekoniecznie. A śmiesznie bo mamy kury :) a jajka jadła tylko moja rodzina, aż dołączyłam i ja! I teraz codziennie mogę jeść omlet, ciągle zmieniam składniki. Ten powstał z resztek w lodówce, bo szpinak został z przygotowywania dzień wcześniej makaronu ze szpinakiem.
Omlet ze szpinakiem
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść szpinaku ( u mnie mrożony wcześniej )
- sól, pieprz do smaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/4 mozzarelli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego ( możesz użyć rzepakowego )
Jajka wbijam do miski i porządnie ubijam widelcem, doprawiam solą i pieprzem. Na patelni teflonowej rozgrzewam powoli olej, cebulę i czosnek obieram i kroję drobniutko, przesmażam na patelni, dodaję szpinak. Zawartość patelni przekładam do miski ( do jajek ) porządnie raz jeszcze mieszam i wylewam na rozgrzaną patelnię. Na masie omletowej układam pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, kruszę mozzarellę, zmniejszam ogień pod patelnią, przykrywam pokrywką i zostawiam na jakieś 6-7 minut. Zostawiam żeby omlet się usmażył, pomidorki udusiły a mozzarellą roztopiła. Zdejmuję delikatnie ( bardziej zsuwam ) na talerz. Pyszne śniadanie gotowe !
Inne przepisy na omlet :
Uwielbiam omlety, a Twój wyjątkowo świeżo i apetycznie wygląda. No i wreszcie coś dla wegetarianki, proszę częściej :)
dziękuję :)
mmmm
wygląda jak super pizza
pycha !
A co z tym szpinakiem ? Nic nie ma w opisie. :)