Babka ziemniaczana.
Dawno zbierałyśmy się z Mamą do tego przepisu, w końcu taka okazja do wypróbowania jak Akcja Gotujemy po polsku była akurat.
Zgłaszam babkę ziemniaczaną do akcji prowadzonej pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia oraz blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja
Babka ziemniaczana
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg cebuli
- 2 jajka
- 30 dkg boczku wędzonego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć. Boczek pociąć w drobną kosteczkę. Cebulę poddusić na oleju, dodać boczek, poddusić razem. Zmieszać z ziemniakami, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz.
Piec w posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułkę formie. Piec około godziny w 200 C.
Moja opinia: Pyszne, sycące danie takie trochę mniej tłuste placki ziemniaczane w jednym kawałku :) – polecam !