Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana. 

babka ziemniaczana

 

Dawno zbierałyśmy się z Mamą do tego przepisu, w końcu taka okazja do wypróbowania jak Akcja Gotujemy po polsku była akurat.

Zgłaszam babkę ziemniaczaną do akcji prowadzonej pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia oraz blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja 

Babka ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 jajka
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć. Boczek pociąć w drobną kosteczkę. Cebulę poddusić na oleju, dodać boczek, poddusić razem. Zmieszać z ziemniakami, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz.
Piec w posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułkę formie. Piec około godziny w 200 C.

Moja opinia: Pyszne, sycące danie takie trochę mniej tłuste placki ziemniaczane w jednym kawałku :) – polecam !