Gołąbki

Gołąbki.

 

 

Gołabki dołączamy do akcji Gotujemy po polsku, akcja prowadzona pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia oraz blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja

GOŁĄBKI z włoską kapustą

  • 1 kapusta włoska
  • 2 torebki ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 cebule średnie, pocięte w kostkę
  • 30 dkg boczku, pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz,
  • rosół / lub kostki rosołowe

Obrać delikatnie liście z kapusty, ugotować we wrzątku lekko posolonym. Wyjąć liście, odsączyć. Do wrzątku włożyć i odgotować głąb. Osobno ugotować ryż, ostudzić nieco, zmieszać z podsmażoną cebulą i boczkiem oraz mięsem. Doprawić.
W odsączone i ostudzone liście zawijać farsz w małe gołąbki.

gołąbki

Wyłożyć dno garnka pozostałymi liśćmi, ułożyć na nim gołąbki, zalać wodą i dodać rosół. Na małym ogniu gotować około 40 min.

Smacznego :)

Dodaj komentarz