Gołąbki.
Gołabki dołączamy do akcji Gotujemy po polsku, akcja prowadzona pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia oraz blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja
GOŁĄBKI z włoską kapustą
- 1 kapusta włoska
- 2 torebki ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 cebule średnie, pocięte w kostkę
- 30 dkg boczku, pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz,
- rosół / lub kostki rosołowe
Obrać delikatnie liście z kapusty, ugotować we wrzątku lekko posolonym. Wyjąć liście, odsączyć. Do wrzątku włożyć i odgotować głąb. Osobno ugotować ryż, ostudzić nieco, zmieszać z podsmażoną cebulą i boczkiem oraz mięsem. Doprawić.
W odsączone i ostudzone liście zawijać farsz w małe gołąbki.
Wyłożyć dno garnka pozostałymi liśćmi, ułożyć na nim gołąbki, zalać wodą i dodać rosół. Na małym ogniu gotować około 40 min.
Smacznego :)