Bale noblistów – wybrane menu z lat 1996 – 2013 od Wisławy Szymborskiej do Alice Ann Munro.
Bale noblistów to pięknie wydany album, zawierający przepisy na dania, które podawane były w trakcie bali.
Znajdziemy wśród nich :
rok 1996 : A la daube z homara w galarecie kremowej z kalafiora z kawiorem z ikry sielawy, Galantyna z perliczki z sosem cytrynowym, pure z ziemniaków lapońskich i prażonymi warzywami korzeniowymi, Waniliowe parfait z malinowym coulis, czekoladą i świeżymi owocami.
Czyż nie brzmi to pięknie ? Krótko ale treściwie ;)
Kolejne lata to np dania :
Tartaletki z serem kozim, buraczkami i langustynkami, pieczona sola i owoce morza z fenkułem i mertensją płożącą…. i wiele wiele innych, przepisom towarzyszą zdjęcia, do każdego przepisu.
Jeśli chcielibyśmy błysnąć na rodzinnym przyjęciu, to zawarte w książce przepisy nam w tym pomogą, ale możemy też z nich nauczyć się robić pyszne dania, bo przepisy są napisane jasno i klarownie. Wszystkie przepisy podane są dla 6 osób.
Podczas czytania tej książki dowiemy się też co dzisiaj się podczas bali w części artystycznej . W każdym roku inny jest temat przewodni gali w roku 2007 w centrum uwagi znalazły się postacie z bajek Astrid Lindgren z Pippi Langstrum na czele. Są też występy bel canto czyli mistrzowie scen operowych ale także i pokazy cyrkowe.
Bale nobistów – wybrane menu z lat 1996 – 2013 od Wisławy Szymborskiej do Alice Ann Munro
wydawnictwo EP Publishing
stron 61