Część kolejna na temat barszczu czerwonego robionego u mnie w domu.
Barszcz czerwony – 2 wersje.
Wersja I
Składniki:
- zakwas na barszcz + jeśli mamy buraki na których był przygotowywany
- wywar warzywny wcześniej przygotowany
- czosnek 1 ząbek
- cukier do smaku
- pieprz, sól do smaku
Do garnka przelać nasz domowy zakwas dolać wywar ilości dokładnych nie podam, bo zawsze robię to na smak. Na pewno więcej musi być zakwasu, dodać czosnek. Podgrzać, nie gotować, bo straci kolor. Doprawić przyprawami do smaku i raz jeszcze podgrzać delikatnie. I gotowe:)
Wersja II ( szybka )
Składniki:
- zakwas na barszcz
- bulionetka / kostka rosołowa
- ząbek czosnku
- sól,pieprz, cukier do smaku
Do zakwasu dolać wodę, dodać przyprawy, wrzucić kostkę rosołową lub bulionetkę. Uwaga ! barszczu nie wolno zagotować, mocno podgrzać.
Smacznego :):)