Pierogi z kruchego ciasta z kapustą

Dawno temu gdzieś znalazłam i zapisałam przepis na pierogi z kruchego ciasta, karteczkę z przepisem znalazłam niedawno i tak powstały te pierogi :)

Ciasto kruche na pierogi

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • + 1 jajko i łyżka mleka

 

Mąkę przesiać na stolnicę i masło posiekać nożem łącząc je z mąką, dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze połączyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć rozwałkować, wycinać kółka szklanką i dodając nadzienie sklejać pierogi. Jajko wymieszać z mlekiem i tą mieszanką posmarować kazdego pieroga. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 30-35 minut.

Nadzienie :

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 szt. suszonych grzybów
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę odcedzić lekko i posiekać . Grzyby namoczyć w wodzie. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej dodajemy po minucie boczek i przysmażamy go na złoto, dodajemy kapustę oraz grzyby pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy wszystko porządnie. Odstawiamy do wystygnięcia i nakładamy na krążki ciasta.

Pierogów było koło 30 sztuk, ale tylko tym udało mi się zrobić zdjęcie, bo reszta zniknęła w zawrotnym tempie, popijana barszczem domowym.