Hmm, każdy z nas lubi zjeść coś pysznego, słodkiego – a jak jest zdrowe to tylko lepiej, prawda ?
Białe brigadeiro z karobem.
Białe brigadeiro robiłam pierwszy raz i okazało się być pyszne. Ja kulki obtoczyłam w karobie.
Karob a co to ? zapytasz -karob to zdrowy zamiennik kakao, pochodzi z mączki chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jego zamiennik. Nie zawiera szkodliwej teobrominy i nie uczula tak jak kakao może. Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych, ma mniej kalorii, jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez, potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka,dzięki zawartym w nim garbnikom karob poprawia trawienie.
A co to jest brigadeiro ? Brigadeiro to ulubiony deser brazylijczyków. Obowiązkowy deser na każdych dziecięcych urodzinach i imprezach rodzinnych. To masa czekoladowa z kakao, z której robimy małe kuleczki i obtaczamy w kolorowych posypkach, tak jak to kiedyś pokazywałam tu
Białe brigadeiro
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego + 2łyżki masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki masła + masło do natłuszczenia rąk
- kilka łyżek karobu
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do garnka ( nie za wielkiego ) wlewamy mleko skondensowane + 2 łyżki masła i delikatnie cały czas mieszając podgrzewamy, gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i cały czas mieszając podgrzewamy aż całość się połączy i zgęstnieje.
Głęboki talerz smarujemy masłem, wylewamy naszą masę, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę.
Wyjmujemy masę z lodówki. Na osobnym talerzu wysypujemy karob, łyżeczką nabieramy masę na natłuszczone masłem ręce i kręcimy kuleczki. Kuleczki obtaczamy w karobie.